KUCHAŘKA

Vaření a grilování

Dokonalý steak

Vyberte si pěkný kus pštrosího masa. Je jedno jestli to bude steak nebo filet. Čím větší tím lepší. Můžete si vybrat již naložený v naší vynikající marinádě, nebo si maso sami naložit krátce do směsi bylinek, které najdete na zahrádce. Nám se osvědčil rozmarýn, tymián nebo majoránka. Před samotnou teplenou úpravou vyndejte maso z chladničky, aby mělo pokojovou teplotu. Lehce popepříme a osolíme. Položíme na rozpálenou pánev nebo na gril. Podle výšky steaku grilujeme 3 – 5 minut z každé strany. V případě grilu s teplotou 250 – 300° 2 minuty z každé strany pod pokličkou. Před servírováním poklademe plátky másla (nejlepší je bylinkové) a chviličku necháme maso odpočinout. Podáváme s tím, co máme rádi, se zeleninou, s hranolky, s chlebem a nebo jen tak… Samozřejmě s dobrým pitím.

Inspirace do kuchyně

Pštros v písku

Přísady pro 4 osoby: 500g pštrosích steaků nakrájených na slabé plátky 3 pol. lžíce rozpuštěného másla 1 lžička soli, pepře, tymiánu a jemné papriky 200g čerstvého hrachu 3 oloupaná rajská jablíčka nakrájená na kousky 200g cibule nakrájené na kostičky

Příprava: Velký plochý pekáč vymažeme tukem a pokryjeme dno masem.Maso polijeme rozehřátým máslem a okořeníme solí, pepřem, tymiánem a paprikou. Na maso naklademe ve vrstvách v daném pořadí nasekanou cibuli, hrách a rajčata. Potom pekáč utěsníme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě cca 40-50min.

Přílohy: Vařená rýže

Polévka z pštrosího krku

Přísady pro 4 osoby: 300 g pštrosího krku, 80 g tuku na smažení, 180 g nakrájené polévkové zeleniny, 100 ml suchého červeného vína, 250 ml vody, 40 g mouky, 50 g Madeira, 1 polévková lžíce rajčatové dřeně, pepř, sůl, jemná paprika

Příprava: Pštrosí krk opečeme s polovinou tuku a polévkové zeleniny. Potom zalijeme červeným vínem a přidáme rajčatovou dřeň a vodu. Krk dusíme do měkka k čemuž je případně nutný další přídavek vody. Nakonec vyjmeme dílek krku z hrnce, maso oddělíme od kosti a nakrájíme na malé kousky. Zbylou polovinu tuku necháme rozpustit v jiném hrnci, posypeme moukou a za stálého míchání osmahneme. Zalijeme vývarem, vmícháme polévkovou zeleninu. Polévku ochutíme vydatně solí, pepřem, paprikou a madeirou a přidáme oddělené maso z pštrosího krku. Podáváme s čerstvou bagetou nebo topinkou.

Míchaná pštrosí vejce

Přísady pro 8 až 10 osob: 1 čerstvé pštrosí vejce, 1 cibule (sekaná), 200 ml mléka, 2 čaj. lžičky soli, 1 čaj. lžička papriky, 1 špička nože muškátu, 3 pol. lžíce másla a 1 malý svazek pažitky.

Lehce osmahneme cibuli s máslem v dostatečně velké pečící pánvi. Obsah pštrosího vejcete dobře rozkvedláme v míse s mlékem a kořením. Nyní dáváme vaječnou hmotu k cibuli do pánve. Vejce stále mícháme měchačkou ode dna pánve až míchaná pštrosí vejce dostanou požadovanou konsistenci. Před podáváním znovu ochutíme a vejce posypeme jemnou rozsekanou pažitkou. 

Přílohy: Vařená rýže

Pštros na bílém zelí

Přísady pro 4 osoby: 1/2 hlávky bílého zelí, 300 g mletého pštrosího masa, 3 pol. lžíce jedlého oleje, 4 cibule na kostičky nakrájené, 1 stroužek česneku jemně utřený, 1/2 kostky vývaru, 3/8 l vody, 600g brambor nakrájených na hranolky, sůl, pepř, kari, muškát, jemná paprika, kmín

Předpříprava: Bílé zelí nakrájíme na jemno a krátce spaříme.

Příprava: Na pánvi rozpálíme olej a opečeme mleté maso. Vmícháme cibuli a česnek a všechno necháme dohromady dusit asi 5 min. Pikantně okořeníme pepřem, solí, paprikou, kari a muškátem. Potom přidáme vodu a polovinu kostky vývaru. Do vymaštěného pekáče vložíme spařené zelí a na to nalijeme šťávu z mletého masa. Nakonec navršíme do pekáče brambory a posypeme trochou kmínu a hrubým pepřem. Pekáč zakryjeme pokličkou. Pečeme v předehřáté troubě při vysoké teplotě cca 1h.

Přílohy: Čerstvý zelený salát.

Pštrosí játrová paštika

Přísady: 1 velký šálek pštrosích jater (rozsekaných), 3 plátky uzeného špeku, 2 čajové lžičky roztaveného másla, 1 špička nože tymiánu, 1 bobkový list, 3 polévkové lžíce Weinbrand nebo Sherry, sůl a pepř

Příprava: Opečeme špek na pánvi bez tuku. Kousky špeku vyjmeme a na zbylém tuku opečeme játra při mírném teple. Okořeníme tymiánem, bobkovým listem, solí a pepřem a pečeme vše dohromady další 3-4 min. Potom pečlivě vmícháme Weinbrand nebo Sherry. Vyjmeme bobkový list a játra rozmělníme do kašovité hmoty. Hmotu naplníme do malých promaštěných paštikových forem a pokapeme rozpuštěným máslem. Paštiku umístíme až do úplného vychlazení do ledničky.

Podáváme jako předkrm s čerstvým plnozrnným chlebem.

Dušený pštros

Přísady pro 6 osob: 1 kg pštrosího masa s kýty nakrájené na kousky (maso na guláš), 1000 ml přírodního jogurtu, 2 pol. lžíce jedlého oleje, 2 stroužky jemně utřeného česneku, 1 velká cibule nakrájená na kolečka, 2 jemně nakrájené stonky celeru, 1 zelený výhonek česneku nakrájený na kolečka, 1 zelený paprikový lusk nakrájený na proužky, 500 ml vývaru, 250 ml suchého červeného vína, 1 lžička soli, 1 lžička tymiánu, 2 lžičky mouky, 400 g čerstvých malých žampionů, 100 g sušených broskví nakrájených na malé kousky, čerstvě mletý černý pepř

Předpříprava: Maso marinujeme společně s jogurtem 4-6 dní v ledničce.

Příprava: V hrnci rozpálíme olej a na něm opečeme česnek, cibuli, papriku, celer a nať česneku. Přidáme maso a osmažíme. Přilijeme vývar a víno a okořeníme solí, tymiánem a mletým pepřem. Uzavřeme hrnec a obsah necháme lehce vařit při mírné teplotě 2,5-3 hod. Potom šťávu zahustíme moukou a přidáme žampiony a broskve. Dusíme ještě asi 10 min.

Přílohy: Vařená rýže nebo opečené brambory, čerstvý salát

Jídlo na pánvi

Přísady pro 4 osoby: 500 g pštrosího steaku (nakrájeného na jemné proužky) nebo soté 4 pol. lžíce jedlého oleje, 3 nasekané cibule, 1 utřený stroužek česneku, 250 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky, 100 g mandlí nakrájených na lupínky, 80 g másla, 250 ml šlehačky, 2 pol. lžíce Weinbrand, 2 pol. lžíce čerstvé bazalky (jemně nakrájené), pepř, sůl, jemná paprika, kari, sojová omáčka

Příprava: Mandle opražíme na pánvi do zlatova na polovině másla. Olej silně rozpálíme na litinové pánvi a krátce na něm opečeme proužky masa. Okořeníme pepřem, solí, paprikou a kari. Z pánve vyjmeme maso a vypečenou šťávu, která se vytvořila. Potom vložíme do pánve zbytek másla a v něm lehce osmahneme česnek a cibuli. Vmícháme žampiony a necháme asi 10 min. podusit. Nakonec přilijeme šlehačku a všechno necháme dusit dalších 5 min. Omáčku ochutíme Weinbrandem sojovou omáčkou a případně ještě solí a pepřem. Potom opět přidáme maso s vypečenou šťávou a vmícháme cca 2/3 opražených mandlí do pokrmu. Všechno znovu krátce ohřejeme. Před podáním posypeme zbytkem mandlí a bazalkou.

Přílohy: Rýže, krokety, hranolky, míchaný salát.

Pštrosí svíčková pečeně

Přísady pro 6 osob: 1-1,5 kg pštrosího steaku, 4 pol. lžíce jedlého oleje, 1/4 l vody, 100g uzeného špeku nakrájeného na kostky, 1 kostka vývaru, 3 pol. lžíce mouky, 2 pol. lžíce červeného vína, pepř, sůl, paprika; pro přípravu marinády: 1/2 l suchého červeného vína 1/4 l octa, 2 cibule nakrájené na kolečka, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 4 stroužky česneku jemně utřeného, 1 lžička soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1 lžička jemné papriky, 1 špička nože hřebíčku, 1 špička nože mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky majoránky, 1 bobkový list

Předpříprava: Z výše uvedených přísad připravíme marinádu a vložíme do ní maso. Velikost nádoby zvolíme takovou, aby maso bylo podle možností zcela zakryto marinádou. Nádobu uzavřeme a dáme do lednice na dva až tři dny uležet. Potom vyjmeme maso z marinády a pomocí síta oddělíme pevné a tekuté části. Vyndáme bobkový list.

Příprava: V litinovém hrnci silně rozpálíme olej a v něm prudce opečeme marinované maso. Okořeníme trochou pepře a soli. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve šťávě opečeme špek. Přidáme pevné části marinády a po 5 min. zalijeme 2/3 marinády a vodou. Potom vložíme do hrnce opět maso a cca 1-1,5hod. dusíme. Dusíme do měkka pří mírné teplotě. Maso vyjmeme opět z hrnce, šťávu zahustíme moukou a přidáme kostku vývaru. Ochutíme pepřem, solí, paprikou a troškou červeného vína. Všechno necháme ještě několik minut dále vařit. Maso nakrájíme na plátky a před podáváním vložíme krátce do omáčky prohřát.

Přílohy: Vařené nebo hrubé knedlíky, nudle, míchaný nebo zelený salát.

Pštrosí biftek

Přísady pro 4 osoby: 4 pštrosí bifteky, přísady pro přípravu marinády: 3 pol. lžíce jedlého oleje, 1 pol. lžíce rajčatového kečupu, 1 lžička hořčice, 1 pol. lžíce smetany, 1 pol. lžíce jemně nakrájené petržele, 1 pol. lžíce nasekané cibule, 1 špička nože čerstvého chilli, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky jemné papriky, 1/4 lžičky kari koření, 1/2 lžičky sojové omáčky

Předpříprava: Výše uvedené přísady pro marinádu smícháme a vložíme do nich bifteky na 2-4 hod.

Příprava: Odležené bifteky z marinády mohou být připraveny podobně jako hovězí bifteky podle chuti na grilu nebo na pánvi.

Další inspirace z kuchyně

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. View more
Cookies settings
Přijmout
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kdo jsme

Naše webová adresa je: https://www.pstrosifarma.cz.

Komentáře

Když návštěvníci přidají komentář na tento web, jsou shromažďovány údaje zobrazené ve formuláři pro komentář, dále IP adresa návštěvníka a řetězec user agent definující prohlížeč, což pomáhá k detekci spamu. Službě Gravatar může být poskytnut anonymní řetězec vytvořený z vaší e-mailové adresy (nazývaný také hash), díky kterému lze určit jestli tuto službu používáte. Zásady ochrany osobních údajů služby Gravatar jsou k dispozici zde: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vašeho komentáře je váš profilový obrázek viditelný pro veřejnost v kontextu vašeho komentáře.

Média

Pokud nahráváte obrázky na tento web, měli byste se vyhnout nahrávání obrázků s vloženými údaji o poloze (EXIF GPS). Návštěvníci webu mohou stáhnout a zobrazit libovolné data o poloze z obrázků na webu.

Cookies

Pokud na naše stránky přidáte komentář, můžete povolit uložení jména, e-mailové adresy a webové stránky do cookies. Tímto způsobem se snažíme zvýšit váš komfort, když budete psát nový komentář už pak nebudete muset tyto údaje znovu vyplňovat. Tyto soubory cookies budou mít životnost jeden rok. Pokud navštívíte naši přihlašovací stránku, nastavíme dočasné cookies pro ověření, zda váš prohlížeč přijímá soubory cookies. Tento soubor cookies neobsahuje žádná osobní data a při zavření prohlížeče se zruší. Při přihlašování vám nastavíme také několik souborů cookies pro uložení vašich přihlašovacích údajů a pro nastavení zobrazení obrazovky. Přihlašovací soubory cookies mají životnost dva dny a cookies pro nastavení zobrazení mají životnost jeden rok. Pokud potvrdíte možnost „Zapamatovat si mě“, vaše přihlášení bude trvat dva týdny. Pokud se ze svého účtu odhlásíte, přihlašovací cookies budou odstraněny. Pokud upravujete nebo publikujete článek, bude ve vašem prohlížeči uložen další cookie. Tento cookie neobsahuje žádná osobní data a jednoduše označuje ID příspěvku, který jste právě upravili. Jeho platnost vyprší po 1 dni.

Vložený obsah z dalších webů

Příspěvky na těchto stránkách mohou obsahovat vložený obsah (například videa, obrázky, články atd.). Vložený obsah z jiných webových stránek se chová stejným způsobem, jako kdyby návštěvník navštívil jiný web. Tyto webové stránky mohou shromažďovat data o vás, používat soubory cookies, vkládat další sledování od třetích stran a sledovat vaši interakci s tímto vloženým obsahem, včetně sledování interakce s vloženým obsahem, pokud máte účet a jste přihlášeni na danou webovou stránku.

S kým sdílíme vaše údaje

Pokud požadujete obnovení hesla, vaše adresa IP bude uvedena v e-mailu pro obnovení hesla.

Jak dlouho uchováváme vaše údaje

Pokud přidáte komentář, komentář a jeho metadata budou uchovávána po dobu neurčitou. Údaje jsou uchovávány za účelem automatického rozpoznání a schválení všech následných komentářů, místo jejich držení ve frontě moderování. Pro uživatele, kteří se registrují na tomto webu (pokud mají tuto možnost), ukládáme také osobní údaje, které uvádějí ve svém uživatelském profilu. Všichni uživatelé mohou kdykoliv vidět, upravovat nebo smazat své osobní údaje (s výjimkou toho, že nemohou změnit své uživatelské jméno). Administrátoři webu mohou také tyto informace zobrazit a upravovat.

Jaká máte práva?

Pokud máte na tomto webu účet nebo jste zde přidali komentáře, můžete požádat o obdržení souboru s exportem osobních údajů, které o vás uchováváme, včetně všech údajů, které jste nám poskytli. Můžete také požádat o odstranění veškerých osobních údajů, které o vás uchováváme. Tato možnost nezahrnuje údaje, které jsme povinni uchovávat z administrativních, právních nebo bezpečnostních důvodů.

Kam se posílají vaše data

Komentáře návštěvníků mohou být kontrolovány prostřednictvím automatizované služby detekce spamu, která může být umístěna v zahraničí.
Save settings
Cookies settings